Annonce

Annonce

Et træ uden blade ses i forgrunden - i mellemgrunden ses en mark og i baggrunden ses en vindmølle

Ejere af private vindmøller oplever lige nu, at den grønne energi, som deres vindmøller producerer, ofte er urentabel. I stedet for at sælges til en lav pris kan strømmen bruges til at opnå en biogasproduktion med større udbytte end i dag. Foto: Colourbox

Lokal vindmøllestrøm skal gøre biogas grønnere

Den danske biogasproduktion skal gøres grønnere ved at forsyne anlæggene med mere strøm fra lokale, privateejede vindmøller. Det skal et nyt projekt hjælpe med.

Lokale vindmøller skal effektivisere den danske biogasproduktion ved at forsyne anlæggene med grøn strøm. Det skriver Aarhus Universitet.

I et nyt projekt - H2GreenGas, som er støttet af Energy Cluster Denmark - skal eksperter og interessenter undersøge, hvordan strøm fra de lokale vindmøller kan udnyttes til at spalte vand og danne brint. Denne brint kan bruges i biogasanlæg for at omdanne den CO2, som anlæggene producerer, til metan. Processen betegnes som biometanisering og resulterer i bedre kvalitet og anvendelighed af den producerede biogas.

»Biogas har et højt indhold af CO2, som vi forventer bliver en værdifuld kilde til grøn CO2 i en fremtid uden tilgang til fossile kulbrinter. Hvis vi via opgradering kan nyttiggøre den som grønt metan, er der et stort potentiale for at øge mængden af grøn gas i nettet og dermed fortrænge fossil naturgas,« siger Thomas Lundgaard, specialkonsulent ved Institut for Bio- og Kemiteknologi, Aarhus Universitet, til universitetets hjemmeside.

Selvom der fortsat er flere ubesvarede spørgsmål, nærmer man sig noget, der er modent til anvendelse i fuld skala, fortæller han.

Uvishederne handler dog ikke kun om at få teknologien til at fungere optimalt, men også om at finde gangbare forretningsmodeller for vindmølleejerne. Projektet skal derfor afdække, hvilken økonomisk betydning konceptet - også kaldt Power-to-Gas - kan få for både mølleejere og biogasanlæg, og dermed hvordan det vil påvirke det økonomiske incitament for opførelse af nye vindmøller.

»Ejere af private vindmøller oplever lige nu, at den grønne energi, som deres vindmøller producerer, ofte er urentabel. I stedet for at sælges til en lav pris kan strømmen bruges til at opnå en biogasproduktion med større udbytte end i dag. På den måde kan Power-to-Gas blive en win-win-teknologi, der både forbedrer rentabiliteten og gør den grønne biogasproduktion endnu grønnere,« siger projektleder Laura M. Agneessens fra Teknologisk Institut.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud